Ceļojums garšu pasaulē – “Gardēžu pils”

Vārti, kas ved Valmieras vecpilsētā un muzeja teritorijā, vienu dienu – 29.jūlijā – kļūs par robežšķirtni starp tagadni un pagātni, ikvienu interesentu ievedot “Gardēžu pilī”.

Izcilu pavāru un restorānu īpašais piedāvājums, latviski ēdieni un izejvielas, darbnīcas, no siera veidoti raksti, ieskats viduslaikos, kā arī mājražotāju tirdziņš un muzikāli priekšnesumi. Tas sagaida “Gardēžu pils” apmeklētājus 29.jūlijā no plkst.9.00 līdz 16.00.

Piecu restorānu meistarīgie šefpavāri aicinās atgriezties pie saknēm un izvēlēties šim reģionam raksturīgo garšu, vietējās lauku saimniecībās pieejamās izejvielas, lai no dabā rodamām sastāvdaļām gatavotu maltīti neierastā izpildījumā.

Apmeklētāji klātienē uzzinās, kāpēc “Rātes Vārti” šefpavārs Valters Zirdziņš, izvēloties tepat audzētus produktus, sevi sauc par pērļu zvejnieku. Valmiermuižas alus virtuves garšu meistari rādīs, kā ēdienkarti mainīt līdz ar saules gada ritumu, iezīmējot dažādus gadalaikus un produktu sezonalitāti. Vidzemes lauku labumu garšas neparastās kombinācijās savīs “Dikļu pils” šefpavārs Jānis Siliņš. Kustības “Dabas garša” aizsācējs, vairāku pavārmākslas grāmatu autors un Latvijas “Pavāru kluba” dibinātājs, “Restorāns3” šefpavārs Ēriks Dreibants, parādīs, kā sekot idejai par zaļāku planētu, izmantojot meža veltes, savvaļas, bio un sezonālos produktus. Savukārt “Rocket Bean Roastery” šefpavārs Artūrs Taškāns aicinās garšu ceļojumā, kas aizvedīs arī līdz kafijas grauzdēšanas mākslai.

Jāpiebilst, ka Rīgas – Gaujas reģions, tostarp arī Valmiera, 2017.gadā nes Eiropas gastronomijas reģiona titulu. Valmiera kopā ar sadarbības partneriem – Cēsis, Sigulda, Rīgas Tūrisma attīstības birojs, Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasteri – izveidojuši īpašu konceptu “Ar dabu šķīvī” šī reģiona gastronomijas daudzveidības veicināšanai. 

No 10.30 līdz 14.00 norisināsies četru reģionu konkursa “Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā” Vidzemes posms. Dalībnieki demonstrēs mājās gatavotu siera, biezpiena un maizes gardumu svētku galdam. Noformējumā būs saskatāmi latviski raksti un krāsu elementi.

“Gardēžu pils” Latvijas mājražotāju gardumu un amatnieku labumu tirdziņā “Ar Gardu muti Valmierā” pulcēsies meistari, kuri augstā vērtē tur Latvijas produktus un dabīgas izejvielas. 

Šefpavāru un amatnieku iedvesmoti, kā arī uzņēmuši Latvijas dabas velšu spēku, “Gardēžu pils” apmeklētāji savu meistarību varēs izkopt, piedaloties radošajās Valmieras muzeja un krodziņa “Pils ķēķis” darbnīcās. 

Ēdienu darbnīcā “Bruņinieka mielasts” tiks uzburta viduslaiku noskaņa, gatavošanā izmantojot muzeju krājumā atrodamas senās receptes, kā arī Valmieras muzeja garšaugu dārzā izaudzēto. Savukārt četri Hanzas namiņi vilinās ar īpašiem piedāvājumiem. Tējas namiņā varēs gūt plašāku ieskatu par ārstniecības augiem. Turpat apmeklētāji aicināti atveldzēties ar atspirdzinošu zāļu dzērienu. Garšaugu namiņā prāta “asināšana” notiks, meklējot atrisinājumu gardēžu mīklām, kā arī mēģinot atpazīt viduslaikos populārus garšaugus. Degustēšana un interesanta darbošanās notiks Plāceņu namiņā, iepazīstot viduslaiku pamatēdienu – maizi un plāceni. Savukārt Ceļotāju namiņā interesenti varēs izzināt, no kurienes un kā pie mums nokļuva dažādi augi, dārzeņi un augļi.

Uz skatuves pavāru meistarklases mīsies ar muzikāli “gardiem” priekšnesumiem. Uzstāsies DJ AG, ģitāristi Reinis Jaunais, Kaspars Niklasons, etnomuzikoloģe Zane Pērkone un dziedātāja Kristīne Liede, kā arī grupa “Bezgalībieši”. Savukārt meistarklasi rādīs šefpavāri Artūrs Taškāns, Valters Zirdziņš, Ēriks Dreibants, Jānis Siliņš un Dzintars Kristovskis.

“Gardēžu pils” Valmierā norisināsies pilsētas svētku laikā. 


Izklaide