Higiēnas vadlīnijas ēdināšanas uzņēmumos - TOP 5, kas jāzina!

Stabilitāte rada drošības sajūtu kā darbā, tā mājās. Strādājot algotu darbu uzņēmumā, kas saistīts ar pārtikas apriti, varam būt droši, ka darbs šajā nozarē būs kā šodien, tā arī nākotnē, jo cilvēkiem nepieciešamība pēc pārtikas būs vienmēr. 


Taču, lai cik pārliecināti  par savām zināšanām esam, ir jāapzinās, ka laiki mainās un prasībās, kas attiecas uz higiēnu ēdināšanas uzņēmumos, tiek ieviestas dažādas izmaiņas un papildinājumi. Tas viss tikai tādēļ, lai varētu dot klientam – patērētājam - visu to labāko.


Izstrādājot vadlīnijas ēdināšanas uzņēmumos, tiek pievērsta uzmanība šādiem aspektiem:


1. Obligāto prasību ievērošanai;

2. Tehnoloģiskajiem procesiem;

3. Izejvielām, kas ir būtisks rādītājs galaprodukta iznākumam;

4. Tīrīšanas un dezinfekcijas normu ievērošanai.

5. Uz HACCP principiem balstītai paškontrolei, kas analizē potenciālos riska cēloņus katrā ēdiena gatavošanas tehnoloģiskā procesa posmā.


Kās jāzina strādājot pārtikas aprites uzņēmumā?


Jebkuram uzņēmumam noteikti ir jāievēro obligātās prasības, kas balstās uz valstī noteiktajiem standartiem. Vieni no būtiskākajiem rādītājiem, kam jāpievērš uzmanība ir uzņēmuma teritorijai un telpām. Uzņēmuma pagalma kārtība liecina arī par to, kas notiek tā iekšienē. Jo nesakopta apkārtne rada priekšnoteikumus nehigiēniskai videi uzņēmumā. Tāpat jāatceras, ka nedrīkst ignorēt prasības darba telpu iekārtojumam un higiēnai.


Lai  uzņēmumā viss darbotos ērti un efektīvi, kā arī darbiniekiem būtu patīkamāk nākt uz darba vietu, tehnoloģiskajiem procesiem ir jābūt sakārtotiem. Tas nozīmē ne tikai funkcionālas ražošanas iekārtas, bet arīdzan pārdomātu darba procesu, kas visos tā posmos balstās uz plūsmas principu. Piemēram, produktu kustības virziens būs: izejviela-pusfabrikāts-gatavs produkts. Un nekā savādāk. Vai arī citā gadījumā - tīro un netīro trauku plūsma (kas savā starpā nešķērsojas) rada pozitīvu iznākumu - būtiski samazina dažādu pārtikas piesārņojuma riska iespējamību.


Higiēnas ievērošana uzņēmumā – vadītāju un darbinieku atbildība


Ir daļa cilvēku, kuri uzskata, ka atbildība par higiēnas prasību ievērošanu pārtikas aprites uzņēmumā ir tikai vadības atbildība. Patiesībā uzņēmumu, vai tā būtu kafejnīca, restorāns, bistro vai tuvējā maizes ceptuve, klienti vērtē kā kopainu – komandas darbu. Tieši tādēļ neizdarība kādā ķēdes posmā – nepareizi uzglabātu izejvielu sagatavošana vai darba telpas sanitāro normu neievērošana būs par iemeslu visa uzņēmuma reputācijas zaudēšanai, ja par to uzzinās plašāks sabiedrības loks. Tāpēc lieki piebilst, ka apmeklētājs, kurš ir kaut reizi guvis negatīvu pieredzi – saindējies pēc  ēdināšanas iestādes apmeklējums, tur tik drīz vairs neatgriezīsies. Lai novērstu šādus nepatīkamus gadījumus, kā vadītājiem, tā darbiniekiem, ik pa laikam ir jāatsvaidzina zināšanas, tostarp prasības pārtikas sagatavošanā un uzglabāšanā. Tas nozīmē, ka atkal jāsāk studēt higiēnas vadlīnijas ēdināšanas uzņēmumos.


Smelies jaunas zināšanas Webapmaciba.lv - pat neizejot no mājām!


Lai gan ļoti daudz jaunu zināšanu var iegūt saviem spēkiem, meklējot informāciju dažādos kanālos, visplašāko zināšanu bagāžu var piedāvāt savas jomas profesionāļi, kas strādā pie materiālu sagatavošanas mācībām un dažādiem kursiem. 


Uzņēmumi, kas saistīti ar pārtikas apriti nav izņēmums un tieši tādēļ arī šajā nozarē nodarbinātajiem tiek dota iespēja papildināt savas zināšanas no mājām – attālināti, ar tālmācības kursu starpniecību. Tas ir īpaši ērti un izdevīgi tiem, kas pavada visu dienu darbā un vakaru negrib veltīt klātienes lekcijām par savu izvēlēto tēmu. Webapmaciba.lv piedāvā apmācības cilvēkiem, kuri ikdienā strādā pārtikas uzņēmumos. Ielūkojies mājaslapā un uzzini sīkāk par savām iespējām papildināt zināšanas bez lieka stresa, par maciņam draudzīgu samaksu!

Reklāmraksti