Meistarklase par jūras veltēm

“Jauna, interesanta un vērtīga pieredze,” meistarklasi par jūras veltēm, kas 8. februārī notika Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā, raksturo Smiltenes tehnikuma jauniešu garantijas programmas pavāru kursa audzēkņi.

Kulināro pasākumu vadīja restorāna “MUUSU” šefpavārs Kaspars Jansons.“Praktiskajās nodarbībās strādājām kopā ar 2015. gada Latvijas labākā pavāra titula ieguvēju, restorāna “Ferma” konditori un Restorāna servisa skolas pasniedzēju Inu Poliščenko,"stāsta Jauniešu garantijas pavāru kursa audzēkne Everita Līga Levica. "Viņa strādāja ar tādu atdevi! Bijām laimīgi, ka varējām vērot un darboties vienā komandā ar augstas raudzes profesionāļiem. Protams, lai sasniegtu viņu līmeni, mums vēl augt un augt. Kamēr mēs darījām vienu darbiņu, viņi jau bija paguvuši trīs. Tai skaitā – ēdienu skaisti un radoši noformēt.”

Seminārā nākamos pavārus iepazīstināja ar restorānos populārākajām jūras veltēm, to pagatavošanas un pasniegšanas iespējām. “Šefpavārs Kaspars Jansons rādīja, kā filēt zandartu un atvērt austeres. Katram meistarklases dalībniekam tika dots kāds individuāls uzdevums, taču vajadzēja strādāt arī komandā. Ēdienu kopīgi noformēt un izdomāt, kā to pasniegt,” stāsta jaunieši.

Vislielāko jautrību nākamo pavāru vidū izpelnījās  degustācijas. “Vairākums austeres, garneles un citas jūras veltes ēda pirmoreiz mūžā. Taču pavāram jāspēj nogaršot ēdienu arī tad, ja tas nav gatavots no viņa mīļākajiem produktiem,” uzskata Everita Līga Levica. “Tāpat ļoti svarīga darba kultūra, pavāra vizuālais tēls un stāja. Diez vai augstas klases profesionāļi gribēs ņemt savā komandā jaunieti, kurš gatavs iet virtuvē novazātos džinsos un lakotiem nagiem.”

Jaunieši ir gandarīti, ka profesionālie pavāri viņus uzslavējuši par skaistajiem, vienādajiem tērpiem. 

Lēciens pēdējā brīdī

Everita Līga Levica pavāra arodu apgūst jau otro reizi. “Pirmajā reizē pirms desmit gadiem dažādu personisku iemeslu dēļ mācības pārtraucu. Tā kā ģimenē aug trīs mazi bērni, arī šoreiz lēmums nenāca viegli. Ģimenei bija miljons argumentu, lai teiktu “nē” – kurš darīs mājās darbus, vedīs uz skolu vecākos bērnus un pieskatīs mazāko? Taču desmit gadi ir gana ilgs laiks pārdomām. Sapratu - ja nebūšu neatlaidīga, tā arī palikšu bez profesijas. Ceturtdien aizpildīju dokumentus, pirmdien jau sākās mācības,” stāsta jauniete, kura par savu "lēcienu" pēdējā brīdī tikai priecājas. Visi trīs bērni vēl mazi un prasa daudz rūpju, tāpēc Everita pagaidām vēl nedomā par algotu darbu. Viņa mācās vairāk sev. “Tik lielai saimei ēst jāgatavo katru dienu, brīvdienās – vismaz trīs reizes. Tāpēc vairākas lietas no mācītā jau zināju. Taču tehnikumā esmu iemācījusies arī daudz jauna. Dažādus interesantus “knifiķus”, kas palīdz ieviest pārmaiņas ģimenes ēdienkartē.”

Profesija – drošības “spilvens”

Par meistarklasi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā un iespēju Smiltenes tehnikumā apgūt pavāra profesiju tikai tos labākos vārdus saka arī Jauniešu garantijas programmas pavāru kursa audzēkne Diāna Beireša

“Ikdienā ar jūras veltēm esam uz “jūs”, taču meistarklasē sevi pārvarēju un visus šefpavāru gatavotos meistarstiķus nogaršoju. Zinu daudzus, kas apgalvo: “Man tas negaršo,” kaut nav pat pagaršojuši,” pārdomās dalās Diāna. Viņa būs pavāre otrajā paaudzē. Savulaik šo arodu apguvusi arī Diānas mamma un kā labu esam ieteikusi meitai. Diāna, tāpat kā Everita Līga, nedomā, ka pavāra arodā strādās visu turpmāko dzīvi. “Esmu jauna, noteikti gribētu apgūt vēl kādu profesiju. Taču tehnikumā iegūtās zināšanas noderēs savā ikdienā. Varēšu palutināt ar veselīgām un garšīgām maltītēm ģimeni, kad tāda būs. Savukārt apziņa, ka šajā profesijā darbs būs vienmēr, dod patīkamu drošības sajūtu.”

Kopā ar Smiltenes tehnikuma jauniešiem uz meistarklasi Rīgā devās skolotāja Vita Audere. “Jūras veltes esmu ļoti daudz degustējusi ceļojot. Šoreiz uzzināju dažus vērtīgus gatavošanas un pasniegšanas “knifiņus”. Vislielākais prieks skolotājai ir par jauniešiem doto iespēju populāru šefpavāru vadībā gatavot populārākās jūras veltes un sapazīties ar nākamajiem pavāriem no citām skolām.

Interešu izglītība