Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Zupas un salāti -  no pavasara zaļumiem

Smilteniete, Smiltenes valsts tehnikuma - profesionālās vidusskolas skolotāja Irita Tepere iesaka iekļaut ēdienkartē arī  pirmos pavasara zaļumus.

Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir izvārīt nātru zupu.

Nātru lapas aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz pāris minūtēm. Ūdenī aptuveni pusstundu vāra žāvētus kauliņus. Pieliek garšvielas. Pieber iepriekš aptuveni diennakti ūdenī izmērcētas grūbas un turpina vārīt. Pēc vēlēšanās var arī pielikt sagrieztus kartupeļus.

Pašas pēdējās pieliek noplaucētās nātras. Tiklīdz zupa uzsit burbuļus, katlu ņem nost no uguns.

Pieliek krējumu un sakapātu vārītu olu.

Savukārt no citiem pavasara zaļumiem var pagatavot salātus.

Ņem pieneņu lapas (iepriekš tās piecas minūtes patur aukstā ūdenī, lai pazustu rūgtā garša), lakšus (savvaļas ķiplokus), gārsas lakstus, skābenes, maurlokus. Apslaka ar citrona sulu. Pieliek eļļu. Pārkaisa gaiļpiešu ziediņus. Pavasarī, kad  organisms iztērējis visas enerģijas rezerves,  pirmie pavasara zaļumi ir  labs vitamīnu avots. Tos var izmantot arī dažādos dārzeņu salātos.

Virtuvē