Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Smiltenes pusē top interesants siers - no āboliem

Jau pāris mēnešus Smiltenes novada Launkalnes pagastā tūrisma uzņēmējs Jānis Krieķis ražo Latvijā piemirstu, bet tagad, pateicoties viņa uzņēmībai, atkal atdzimušu produktu - Ābolu sieru.


Recepti launkalnietis uzzinājis sarunā ar kādu gados cienījama vecuma vīru Lobērģu pusē. Siera izgatavošanai noder rudens šķirņu āboli, kuriem ir lielāks pektīna daudzums. Jāsaprot, ka tas nav siers vārda tiešajā nozīmē, bet gan produkta pagatavošanas tehnoloģija, tai skaitā nogatavināšana, ir līdzīga kā sieram.


Vēl maizes muzeja "Kukaburra" īpašnieks šoziem piedāvā ekskluzīvu paša izlolotu produktu - kaltētas gailenes. "Arī mežā vāveres taču sēnes kaltē," pasmaida Jānis, un piebilst, ka šis ir gaileņu vislabākais uzglabāšanas veids, jo sasaldētas tās maina garšu, bet saceptas ar taukiem vai sviestu var sabojāties.


Joprojām, nu jau otro gadu, Jānis Krieķis izgatavo arī kaņepju staku. Kaņepes augušas Zemgales pusē, bet našķa pagatavošana - vidzemnieka ziņā. 


Visus iepriekšminētos produktus launkalnietis piedāvā tirdziņos - gan Rīgā, gan Valmiermuižā. Smiltenē viņš sola tirgoties Pavasara gadatirgū, bet tad jau iespējams būs iztirgotas gailenes, taču ābolu sieru varēs nodegustēt un iegādāties. Tie, kuriem tik ilgi nav pacietības gaidīt, droši var sazināties ar Jāni pa tālruni, un par jaunumu piegādi varēs vienoties.

Bizness