Strencēniete toršu cepšanu vasarās piebremzē dārza labumu dēļ

Toršu cepējas Vijas Smilgas privātmāju Strenčos, Ziedugravas ielā, atrast ir viegli. Zaļi nokrāsotais namiņš izceļas jau no attāluma, turklāt arī skurstenis ir zaļš. "Tā ir mana mīļākā krāsa," pasmaida saimniece.

Šobrīd viņas brīvo laiku pēc sanitāres darba Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā no rīta līdz vakaram aizņem rosīšanās dārzā. Taču, ja kādam radiniekam būs svētki, Vija, vienalga, ceps īstu lauku torti. Bez tādas dāvanas viņa uz svinībām nemaz nedrīkst ierasties.Biskvīta toršu meistare savulaik bijusi Vijas mamma Vallija.

Šogad maijā viņa nosvinēja 92. dzimšanas dienu. Konditora prasmi pūrā saņēmušas visas trīs meitas, maziņas skatoties, kā strādā mamma. Vija, tāpat kā Valmierā dzīvojošā māsa Līga, lauku tortes cep jau kopš jaunības. Šis kārums regulāri tiek celts galdā gan savās jubilejās, gan tuvinieku godos.

Patīk, tāpēc neapnīk, teic Vija un labprāt dalās receptē ar "Ziemeļlatvijas" lasītājiem. Nekāds noslēpums tas neesot. Vienīgi jāapbruņojas ar pacietību. Lai izceptu īstu lauku torti, paiet gandrīz puse dienas. Un vēl vēlams šādu kūku cept malkas krāsnī. Garšos daudz labāk.

Vijai patīk saimniekot virtuvē un gatavot arī citus ēdienus, vienīgi ar nosacījumu, lai šis process neaizņemtu daudz laika.

Vairāk lasiet laikrakstā "Ziemeļlatvija" sestdien, 2. jūlijā.

Noderīgi