Divi ēdieni Latvijas dzimšanas dienas galdam

Latvijas dzimšanas diena šogad jāpavada mājās kopā ar savējiem – lai svētku galds būtu gardiem, veselīgiem un skaisti noformētiem ēdieniem pilns, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas viegli pagatavojamas receptes, kas lieliski garšos un piešķirs svētku galdam īpaši patriotisku burvību!

Sarkanbaltsarkanā biešu krēmzupa

20201117-1313-2020-biesu-zupa-vk-3-mazs.

Gatavošanas laiks 30 min 

Bietes ir vienkāršs, spilgts, gards, veselīgs un varbūt nedaudz piemirsts Latvijas produkts, kam noteikti ir vieta katras ģimenes galdā. Latvijas jubilejai piedāvājam ar lieliskām uzturvielām un bagātīgu garšu  piesātinātu sarkanbaltsarkano biešu krēmzupu, kas būs lielisks sākums svētku pusdienām vai vakariņām.

Sastāvdaļas (4 personām)

500 g vārītu biešu

2 burkāni

1 sīpols

1 ķiploka daiviņa

2 ēdamk. olīveļļas

750 ml dārzeņu vai liellopa buljona 

1 tējk. iecienītu garšvielu (piemēram, garam masala)

1 tējk. kaltēta timiāna

turku vai grieķu jogurts un biešu lapas vai citi zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana

1. Sīpolus, ķiplokus un burkānus sagrieziet smalkos kubiņos. Lielā katlā apcepiet dārzeņus olīveļļā, līdz tie kļūst zeltaini.

2. Sagrieziet gabalos vārītās bietes, pievienojiet tās katlā un apmaisot cepiet dažas minūtes.

3. Pielejiet dārzeņiem buljonu lēni vāriet un mazas uguns aptuveni 20 minūtes, līdz visi dārzeņi ir mīksti. 

4. Sablendējiet visu kopā ar garšvielām, vēlreiz uzkarsējiet un pasniedziet kopā ar ēdamkaroti turku vai grieķu jogurta un zaļumiem. 

Jubilejas kēksiņi ar biezpienu un dzērvenēm

20201117-1313-2020-keksiki-vk-12-mazs.jp

Gatavošanas laiks 30 - 40 min

Dzērvenes ir Latvijas rudens ogu karalienes - šoreiz piedāvājam dzērvenes apvienot ar tikpat latvisku un klasisku produktu – biezpienu, lai pagatavotu vienkāršus, bet bezgala gardus kēksiņus svētku galdam.

Sastāvdaļas (12 kēksiņiem)

150 g sviesta istabas temperatūrā

75 g cukura

100 g biezpiena 

3 olas

250 g kviešu miltu

1 tējk. cepamā pulvera

0,5 tējk. sāls

1 tējk. vanilīna cukura

150 g kaltētu dzērveņu un dzērvenes rotāšanai

200 g krēmsiera

50 g saldā krējuma

Pagatavošana  

1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 

2. Saputojiet sviestu ar cukuru. 

3. Pievienojiet biezpienu un olas, samaisiet. 

4. Pievienojiet miltus, cepamo pulveri, sāli un vanilīna cukuru, samaisiet līdz masa kļūst viendabīga. 

5. Pievienojiet kaltētās dzērvenes, vēlreiz visu kārtīgi samaisiet.

6. Sadaliet mīklu pa kēksiņu formiņām un lieciet cepties 15-20 minūtes, (kēksiņi ir gatavi, kad, caurdurot tos ar kociņu, mīkla nepielīp pie kociņa). Atdzesējiet. 

7. Samaisiet vai saputojiet krēmsieru ar saldo krējumu, lai iegūtu krēmu rotāšanai. 

8. Ar karoti vai konditorejas maisu uzlieciet katram kēksiņam “cepurīti” no krēma. 

9. Rotājiet ar smalki sakapātām dzērvenēm, lai vizuāli veidojas Latvijas karogs (lai iegūtu precīzāku baltās joslas kontūru, var izmantot garenu papīra strēmelīti, ko uzliek uz krēma, pirms ber dzērvenes, un noņem pirms pasniegšanas). 

Dzīvesstils