Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Interpretācija par boršču jeb atslodzes zupa

Bērnībā man negaršoja bietes, bet pieaugot tās novērtēju ne tikai kā bagātīgu un dabīgu dzelzs avotu, bet arī šī dārzeņa garšu. Tās mēdzu celt galdā gan kā papildinājumu citiem ēdieniem, gan kā ēdienreizes “zvaigzni”. Šo zupu nosaucu “Interpretācija par boršču”, jo ikviens īstens šīs klasiskās zupas cienītājs neiedomātos, ka to iespējams pagatavot bez tik svarīgās sastāvdaļas – gaļas. Un tomēr, ir vasara, un tik saulainā un karstā laikā, kā ir šogad, gribas “vieglākas” maltītes un izmantot produktus, kas izaudzēti pašmāju dārzos.


RECEPTE

Zupai nepieciešams:

2 lielas bietes 

(ja esat biešu cienītājs, droši liekat vairāk) 

4 vidēji burkāni

6 vidēji kartupeļi 

(ja pie zupas katla tiks aicināti arī bērni, tad liekat par diviem kartupeļiem vairāk)

1 sīpols

3–4 ķiploka daiviņas

1 iepakojums tomātu pastas

svaigs vai kaltēts timiāns

veseli melnie un smaržīgie pipari

2 lauru lapas


Visus dārzeņus, sīpolu un ķiploku daiviņas nomizo. Bietes, burkānus un kartupeļus sagriež standziņās. 

Atsevišķās pannās liek cepties bietes un burkānus. Pannā ar burkāniem liek klāt timiānu (izmantoju svaigu, liku klāt veselus zariņus, bet var arī tikai lapiņas). Kad burkāni kādu laiku sautējušies (cepušies), pievieno sāli un ķiploku spiedē saspiestus vai sarīvētus ķiplokus. 

Katlā liek vārīties ūdeni (es izmantoju 5 l katlu, ūdeni – apmēram 2–2,5 l), kam pievienots vesels, nesagriezts sīpols, piparu graudi, lauru lapas un sāls pēc garšas. Kad ūdens uzvārījies, liek kartupeļus. Neilgi pēc tam, kad ūdens ar kartupeļiem atkal atsācis vārīties, pievieno burkānus un bietes un visu kopā uz lēnas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti.

Kamēr visi dārzeņi uz lēnas uguns vārās, uz pannas liek sautēties tomātu pastu, kurai pievieno nedaudz sāls un tējkaroti cukura.

Kad visi dārzeņi ir izvārījušies mīksti, zupai pieliek tomātu pastu un pavāra vēl dažas minūtes (apmēram piecas). 

Jau šķīvī zupai var pievienot krējumu, bet, ja prasās nedaudz skābumiņa, – citrona sulu vai etiķi.

Dzīvesstils