Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kāpēc mellenes ir tik vērtīgas?

Mellenes ir vienas no visvērtīgākajām Latvijas ogām, jo tās ir ne vien garšīgas un plaši izmantojamas kulinārijā, bet arī ļoti veselīgas. To regulāra iekļaušana uzturā stiprina imunitāti un redzi, kā arī uzlabo atmiņu un kopējo pašsajūtu. Plašāk par iemesliem, kāpēc vasaras sezonā ir svarīgi ēst svaigas mellenes, stāsta “BENU Aptiekas” farmaceite Ilze Priedniece.

Melleņu labās īpašības

Bagātas ar vitamīniem. Mellenēs ir daudz organismam vērtīgu vielu. Tās satur C, E, K vitamīnus, karotīnus, pektīnvielas, organiskas skābes, B grupas vitamīnus, kā arī flavonoīdus, dzelzi, cinku, kāliju, mangānu un šķiedrvielas.

Žāvētu ogu drogu izmanto ar gremošanu saistītu problēmu risināšanā – tās uzlabo gremošanu, kā arī tiek lietotas pret caureju.

Mellenēm piemīt antioksidanta īpašības, kā arī melleņu ekstrakts palīdz uzturēt normālu redzi. Šīs ogas īpaši ieteicamas tiem, kuri daudz strādā ar datoru, vada automašīnu, skatās TV vai daudz lasa.

Melleņu sastāvā esošie antioksidanti pasargā nervu šūnas no nevēlamiem kairinājumiem un palīdz neitralizēt hroniskus iekaisumus. Kā zināms, iekaisumi būtiski paātrina organisma novecošanos.

Ogas palīdz stiprināt imunitāti un atmiņu, kā arī ir vērtīgas sirds un asinsvadu saslimšanu profilaksei.

Melleņu labās garšas īpašību dēļ tās var plaši izmantot kulinārijā gan vieglos vasaras ēdienos un dzērienos, gan arī, uzglabājot ziemas mēnešiem. Ikdienā ogas ir labs papildinājums putrām, desertiem, veselīgiem kokteiļiem un smūtijiem.

Melleņu lapu droga pazemina glikozes līmeni asinīs, to izmanto diabēta tēju sastāvā, no lapām gatavo novārījumu. Turklāt lapu drogai ir arī pretiekaisuma darbība. Drogām izmanto žāvētas melleņu ogas un melleņu lapas. 

Novārījumu no melleņu ogām un lapām tautas medicīnā izmanto arī ārīgi – mutes un kakla skalošanai kakla un smaganu iekaisuma gadījumā un kompresēm ādas slimību gadījumā.

Glāzi melleņu dienā

Salīdzinājumā ar mājās audzētām mellenēm, meža ogas satur vairāk antioksidantu, tomēr arī mājas mellenes ir veselībai ļoti vērtīgas, skaidro “BENU Aptiekas” farmaceite Ilze Priedniece. Tāpat speciāliste atgādina, ka sezonas laikā ieteicams uzņemt aptuveni vienu glāzi melleņu dienā, kas ir īpaši labs uztura papildinājums sportistiem. Mellenes plaši tiek izmantotas uztura bagātinātājos – gan to sastāvā, gan kā dabīgs aromatizētājs garšas un krāsas uzlabošanai.

Melleņu ekstrakts ir pieejams koncentrētā veidā kapsulās vai kompleksos līdzekļos acu veselībai, piemēram, kopā ar vitamīniem, zivju eļļu, ārstniecības augu ekstraktiem dažādos veidos – kā tabletes, kapsulas vai košļājamas pastilas. Turklāt arī mitrinošo acu pilienu sastāvā var atrast melleņu ekstraktu.

Dzīvesstils