Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kas īsti ir Zviedrijā tik iecienītās gaļas bumbiņas?

Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas. 

Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas. 

“Turklāt gaļas bumbiņas var pagatavot dažādos veidos, variējot ar garšvielām, un tā iegūstot atšķirīgu garšu. Pamata garšvielas Zviedrijas tradicionālajām gaļas bumbiņām ir sāls un maltie pipari, bet malto gaļu var izvēlēties gan viena veida – cūkgaļu, jēra gaļu, vistas gaļu, vai, atkarībā no saderības, veidot jauktās gaļas bumbiņas. Brūkleņu mērci var pagatavot, viegli savārot brūklenes, vai ir iespēja izmantot brūkleņu ievārījumu. Līdzīgi kā Latvijā bērni ir iecienījuši frikadeles un kotletes, tā bērni Zviedrijā labprāt ēd tradicionālās gaļas bumbiņas. Ne velti tās ļoti garšo arī zviedru iemīļotās rakstnieces Astridas Lindgrēnes populārajam varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta. Zviedrijā tiek uzskatīts, ka gaļas bumbiņu recepti no Osmaņu impērijas atveda karalis Kārlis XII (1682-1718)”.


Gaļas bumbiņas

20180917-1403-galas-bumbinas.jpg

4 porcijas

Laiks: 30 minūtes

Klasiskas un ātri pagatavojamas gaļas bumbiņas garšos visai ģimenei! Pasniedziet gaļas bumbiņas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci.

2 šķipsnas Santa Maria Melnie pipari, malti

0.5 dl rīvmaize

1 dl piens

500 g jaukta maltā gaļa

1 gab. dzeltenais sīpols

1 gab. olas

2 tējk. sāls

2 ēd.k. sviests vai margarīns cepšanai


Samaisiet rīvmaizi ar pienu, atstājiet iesūkties uz 5 minūtēm.

Smalki sasmalciniet sīpolu un samaisiet ar malto gaļu, olu, sāli un melnajiem pipariem. Ielejiet rīvmaizes maisījumā un samaisiet līdz viendabīgai masai.

Izveidojiet no maltās gaļas vienāda izmēra apaļas bumbiņas.

Apcepiet gaļas bumbiņas sviestā uz vidējas uguns 5-10 minūtes.


Vistas gaļas bumbiņas

20180917-1403-vistas-galas-bumbinas.jpg

4 porcijas

Laiks: 30 minūtes

Pagatavojiet vistas gaļas bumbiņas tradicionālo cūkgaļas kotlešu vietā. Uzziniet, kā tās padarīt izcili gardas!

Sastāvdaļas

2 ēd.k. rīvmaize

100 ml krējums

1 sīpols

500 g malta vistas gaļa

1 ola

1 tējk. sāls

2 šķipsnas Santa Maria Smaržīgie pipari

2 šķipsnas Santa Maria Malti melnie pipari, 39 g

2 ēd.k. sviests


Bļodā sajauciet rīvmaizi ar krējumu un ļaujiet tai pastāvēt 5 minūtes

Smalki sagrieziet sīpolu.

Pievienojiet sīpolu, maltu vistas gaļu, olu un garšvielas rīvmaizes un krējuma maisījumam un labi samaisiet. Izveidojiet gaļas bumbiņas.

Uzkarsējiet pannā sviestu un cepiet gaļas bumbiņas, līdz tās ir gatavas - aptuveni 7 minūtes.

Dzīvesstils