Konkursa recepte: Ratatujs

Ratatujs (ratatouille) ir viens no pēdējos gados pazīstamākajiem franču virtuves ēdieniem, kaut gan sākumā šķiet: šis no Provansas nākušais dārzeņu sautējums nav nekas īpašs. Taču nē – neskatoties uz vienkāršajām sastāvdaļām, rezultāts ir izcili gards.

Ratatuju gatavo no tomātiem, sīpoliem, cukīni, baklažāna un paprikas. Garšai pievieno olīveļļu, baziliku, ķiploku un majorānu. Tradicionāli to pasniedz kā piedevu pie gaļas, taču ratatujs ar veidnē rūpīgi izkārtotajām dārzeņu šķēlītēm var būt arī skaists pamatēdiens.

Sastāvdaļas:

  • 2 cukīni (dzeltens un zaļš)
  • 2 baklažāni
  • 6 tomāti
  • 2 ĒK olīveļļa
  • 1 TK rīvēti ķiploki
  • 1 TK timiāna lapiņas
  • Šķipsna sāls
  • Šķipsna melnie pipari

Tomātu mērcei

  • 1 sīpols
  • 1 ĒK rīvēti ķiploki
  • 2 burkāni
  • 2 seleriju kāti
  • 2 paprikas (dzeltena un sarkana)
  • 1 čili pipars
  • 2 ĒK eļļa
  • 1 ĒK sviests
  • 800 g konservēti tomāti (smalcināti)
  • 2 timiāna zariņi
  • pēc garšas sāls
  • pēc garšas melnie pipari
  • 6 bazilika lapiņas

Pagatavošana:

  1. Gatavo mērci. Smalki sagriež sīpolu, sarīvē ķiploku, nelielos gabaliņos sagriež burkānus, selerijas, paprikas, čili pipariņu.
  2. Sakarsē lielu pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, tad pievieno burkānus, selerijas, paprikas un čili gabaliņus, visus cep, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti, apmēram 10 minūtes. Tad pievieno ķiploku un karsē vēl 1 minūti. Pēc tam pievieno konservētos tomātus, timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Nogriež minimālu karstumu un sautē mērci 20 minūtes.
  3. Tikmēr liek karsēties cepeškrāsni uz 140ºC. Sagriež plānās šķēlēs ratatuja dārzeņus - cukīni, baklažānus un tomātus. Ēdiens būs īpaši glīts, ja izvēlētie dārzeņi, sagriezti šķēlēs, būs apmēram vienādā diametrā.
  4. Kad mērce gatava, to liek blenderī, pievieno bazilika lapiņas un sablendē vienmērīgu mērci. To liek dziļā cepešpannā, pa virsu pamīšus kārto ratatuja dārzeņu šķēles: baklažāns, cukīni zaļš, tomāts, cukīni dzeltens, baklažāns…
  5. Nelielā bļodiņā lej eļļu, kurā iejauc sarīvētu ķiploku un timiāna lapiņas. Dārzeņus apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, aplslacina ar sagatavoto olīveļļu. Pannu ar dārzeņiem apsedz ar foliju un liek siltā cepeškrāsnī un cep, līdz tie mīksti, apmēram 2 stundas.
  6. Pēc 2-2,5 stundām dārzeņiem noņem foliju, krāsnī uzliek lielāku temperatūru (175ºC) un turpina cept apmēram 40-45 min līdz dārzeņi glīti karamelizējušies.
  7. Pasniedz

Ja arī jūs vēlaties padalīties ar kādu no savām receptēm, sūtiet tās uz [email protected] un ieprieciniet portāla "Ziemeļlatvija" lasītājus!

Dzīvesstils