Recepte: Salāti “Ceriņi uzziedējuši!”

Sastāvdaļas:

  • 250 gramu cāļu akniņu
  • Eļļa
  • 1 sīpols
  • 2 – 4 olas
  • 2 – 3 skābēti vai marinēti gurķi
  • 3 kausētie sieriņi
  • Sāls
  • Majonēze
  • Dilles
  • Biešu sula

Pagatavošana:

Tā kā jau ir iegaršojušies salāti ar cāļu akniņām un tie ir piemēroti arī “glezniņu” veidošanai uz šķīvja, arī te tās izmantoju. Rezultāts izdevās gan gards, gan sātīgs un šķita arī skaists un krāšņs.

Cāļu akniņas pannā ar nelielu eļļas daudzumu izcepu gatavas (tās varam arī izvārīt), pēc tam atdzesēju un sarīvēju. Sīpolu nomizoju, sagriezu smalkos kubiņos un augu eļļā sacepu līdz zeltainumam. Marinētos gurķus sarīvēju. Dilles noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Mazos kausētos sieriņus sarīvēju uz rupjās rīves – labāk tos pirms tam mazliet sasaldēt. Olas cieti izvārīju, nolobīju un atdalīju baltumus no dzeltenumiem, tos atsevišķi sarīvēju uz smalkākas rīves.

Uz lēzenā šķīvja veidoju salātu kārtas: vispirms akniņas, kam uzkaisīju sāli un pārsmērēju majonēzi, tad – saceptie sīpoli, kā arī gurķi. Arī šo kārtu pārsmērēju, bet, tā kā majonēze bija bieza, lai tā vieglāk klātos, te to mazliet “atšķaidīju” ar skābo krējumu. Pēc tam izliku rīvētos sieriņus, kam atkal pārsmērēju majonēzes mērci. Visu pārkaisīju ar rīvētajiem olu dzeltenumiem – šī kārta jau kalpoja kā pamats “bildei”. Visbeidzot no dillēm un biešu sulā ietonētiem rīvētajiem olu baltumiem izveidoju “buķeti”. Salātus uz laiciņu vēl ievietoju ledusskapī, un tad jau bija tā – ēst tos uzreiz vai vēl mazliet papriecāties? Un tomēr – labu apetīti!

Dzīvesstils