Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

“Smiltenes piens” saņem augstskolas balvu

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Jelgavas pils Sudraba zālē sumināti gada balvas “Uzņēmējs nākotnei 2019” laureāti. Viņu vidū nominācijā “Inženierzinātnes” ir akciju sabiedrība “Smiltenes piens”.

LLU informē, ka visi laureāti ir uzņēmēji – gan tādi, kuru sadarbība ar augstskolu mērāma desmitgadēs, gan tādi, kuri ciešāku saikni izveidojuši aizvadītajā gadā. Prakses vietas, finansiāls atbalsts zinātniskajai pētniecībai, materiāls nodrošinājums studentu praktiskajām nodarbībām, vasaras skolu organizēšana – tās ir galvenās formas, ko augstākās izglītības atbalstam izmantojuši šā gada balvas laureāti.

Par laureātiem inženierzinātnēs atzīti astoņi uzņēmumi. Raksturojot akciju sabiedrību “Smiltenes piens”, LLU norāda, ka šis piena pārstrādes uzņēmums  piedāvā augstskolas Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentiem dažādas uz inovāciju vērstas zinātniski pētnieciskās tēmas maģistra un promocijas darbu izstrādei. 2019./2020. studiju gadā turpinās vairāki kopīgi pētījumi par sūkalu pārstrādi “Sūkalu fermentācijas pētījumi pilnīgākai piena pārstrādei” un “Bioprocesu optimizācija laktozes pārstrādes produktu ieguvei”. Tāpat uzņēmums piedāvā studentiem prakšu vietas, lai iepazītu piena pārstrādes procesu, sūkalu utilizācijas un siera ražošanas procesu, un sniedz atbalstu ar nepieciešamajām izejvielām un materiāliem gan studiju procesa nodrošināšanai, gan dažādu pasākumu norises īstenošanai. 

“Esam priecīgi par veiksmīgu sadarbību ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti dažādos projektos un pētījumos,” teic AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova.

“Pateicoties šai sadarbībai, mēs izaugsmei iegūstam labus speciālistus, jo ņemam studentus praksē un audzinām darbiniekus. Studenti, izstrādājot bakalaura darbus, pēta produktus, ko “Smiltenes piens” konkrētajā brīdī attīsta. Sadarbojamies arī ar Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniekiem un kopīgi izstrādājam dažādus jaunus produktus, izmantojot viņu zināšanas un laboratorijās esošo labo aprīkojumu. Arī šobrīd izstrādājam jaunu produktu un tagad meklējam rūpnieciskas iekārtas, jo par šo produktu no potenciālajiem pircējiem esam saņēmuši labas atsauksmes,” stāsta I. Bogdanova.

LLU gada balva “Uzņēmējs nākotnei 2019” tika pasniegta pavisam trijās nominācijās: biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Šogad tika sumināti 10 uzņēmumi un organizācijas.

Novados