Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Smiltenieši piedalās milzeņa cepšanā

Ik gadu biedrība “Siera klubs” rīko pasākumu “Latvijas novadu Siera diena”, kas šovasar notika Ikšķilē un kur viens no degustējamiem gardumiem bija Smiltenes tehnikuma un vēl četru tehnikumu ceptā, pustonnu smagā siera torte.

Faktiski tās bija četras dažādas tortes, katra ar atšķirīgu garšu, jo katrs tehnikums izcepa savu gardumu, stāsta biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Saldajā milzenī, kas tika nodēvēts par brīnumu brīnumu, bija iestrādāti 60 kilogrami akciju sabiedrības “Smiltenes piens”, Jaunpils pienotavas, AS “Limbažu siers”, piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” un uzņēmuma “Elpa” ražoto sieru, 20 kilogrami biezpiena un 40 litri saldā krējuma, informē biedrība “Siera klubs”.

Torti cepa Smiltenes tehnikuma, Ogres tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma jaunie pavāri un konditori. Visas šīs profesionālās izglītības iestādes ir Eiropas Reģionālā kulinārā mantojuma tīkla biedri. Projektā ar 10 mazām tortītēm dekoram pievienojās konditori no Ikšķiles – SIA “Ozoliņa konditoreja”.

“Ar tikpat lielu nepacietību kā uzzināt, cik liela ir torte, visi gaidīja, kad svētku vadītājas atklās gardumu baudīšanas brīdi, un tad telts priekšā pie tortes sāka vīties rindu rindas. Pietika visiem, un apēda visu,” teic V. Davidanova un piebilst, ka viņai šķitis, – nekad agrāk dzīvē tik gardu torti nav ēdusi.

Uz Latvijas novadu Sieru dienu tehnikumi atveda jau iepriekš izceptas, sasmērētas biskvīta kārtas un uz vietas, Ikšķilē, tortes tikai dekorēja.

Smiltenes tehnikumu  pasākumā pārstāvēja ēdināšanas pakalpojumu skolotājas Ira Gaile un Vita Audere un 2. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi  Sandis Rakovs, Amanda Rustakova un Viktorija Priede. Torti kopā ar abām skolotājām cepa 2. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi.

“Esam no Smiltenes, tāpēc Siera dienā reklamējām Smilteni un tortei izmantojām Smiltenes produkciju,” stāsta tehnikuma skolotāja Ira Gaile.

Biskvīta pildījumam tika izmantots akciju sabiedrības “Smiltenes piens”  krēmsiers un putukrējums, rabarberu un rabarberu–zemeņu ievārījums, bet dekorēšanai – ar šokolādi glazētas miniatūrās “Mozzarella” siera bumbiņas, piparmētru lapiņas, zemeņu mērce un cukura mastikas pīpeņu ziedi.

 Kopā pasākumā “Latvijas novadu Siera diena” tika izmantoti apmēram 200 kilogrami dažādu šķirņu sieru,  tostarp  arī 150 metru garas siermaizes cepšanai un siera plašu skaistumkonkursam.

Novados