Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Jaunie pavāri izgaršo savu karjeru!

Smiltenes tehnikuma jauniešu garantijas pirmā pavāru kursa audzēkņi 2.martā kopā ar skolotāju Franci Lucānu devās uz Valmieras tehnikumu, kur piedalījās Restorānu servisa skolas organizētajā meistarklasē “Eksotiskie augļi un dārzeņi, to izmantojums desertos un pamatēdienos.”

Meistarklasi vadīja šefpavārs Māris Astičs un viņa asistenti: Tomass Godiņš un Arita Jurcika. 

Jaunieši kopā ar šefpavāru un viņa asistentiem gatavoja:

* krāsnī ceptu pīles krūtiņu ar batātes – apelsīnu biezeni, mango – pitaijas čatniju, sviestā ceptiem mazajiem sparģeļiem un sarkanvīna mērci;

* ar kastaņiem pildītu vistas balontīni, karamelizētu kumkvati, zilā kartupeļa biezeni, čipsus, mazos dārzenīšus un šitaki sēņu – graudu sinepju mērci;

* stores fileju ar topinambūriem un kaperu – pomelo mērci;

* ātes fileju ar citrusaugļu salsu, garneļu ravioli un citronzāles – marakujas mērci;

* iebiezinātā piena fondānu ar mango putām;

* medus poraino biskvītu ar piparmētrās marinētiem ananāsiem un kokosa krēma putām.

“Ļoti lietderīgi pavadīts laiks, kurā iemācītais  jauniešiem noderēs gan darbā, gan ikdienā,” par dalību meistarklasē saka skolotājs Francis Lucāns. “Nākamie pavāri kopā ar populāro šefpavāru gatavoja ēdienus, kādus  skolā līdz šim nebijām gatavojuši. Vienlaikus viņi iepazinās arī ar kulināro rokrakstu daudzveidību.”

“Meistarklasē uzzinājām daudzus vērtīgus knifiņus, bet par pašu lielāko ieguvu no dalības šajā pasākumā uzskatu iespēju darboties kopā ar Māri Astiču un viņa komandu," atzīst jauniešu garantijas pirmā pavāru kursa audzēkne Ketija Beāte Garbačeva. “Skatoties, kā citi strādā, bieži šķiet – kas tad tur, nekas sarežģīts! Bet, kad tas pats jāizdara pašai, izrādās – nemaz tik vienkārši nav! Meistarklases vadītāji bija stingri, neļāva mums būt pasīviem vērotājiem, bet visu laiku iesaistīja ēdienu gatavošanā, pēc tam – arī noformēšanā. Skatoties, kā strādājam, Māris Astičs, pamācīja, kā konkrēto darbiņu paveikt labāk, uzslavēja, ja kaut kas iznāca labāk, nekā pārējiem.” 

Meistarklase Smiltenes tehnikuma jauniešu garantijas pirmā kursa pavāriem bija jauka iesildīšanās pirms profesionālās kvalifikācijas prakses, kas sākās jau šodien.


Izglītība