Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Tikai olas, olas un vēlreiz olas

Lieldienas ir svētki ne tikai ar tradicionālām olu ēdienu receptēm. Tieši šajā reizē ikviens var iedarbināt savu fantāziju un pagatavot kaut ko pavisam oriģinālu. Pāris receptes iedvesmai.

Želejas olasKad gatavo omleti vai olu kulteni, olām iztecina saturu caur rūpīgi nogrieztu smailāko galu. Čaumalas kārtīgi izmazgā, notecina, nosusina un izmanto par veidnītēm želejas olu gatavošanai. Ērtākam darbam čaumalas ieliek olu paliktnī. Tajās ieliek glītos mazos gabaliņos sagrieztus krāsainus dārzeņus (saldo papriku, konservētus gurķīšus, kukurūzu), vārītas mēles vai desas gabaliņus. Uzvāra vistas vai dārzeņu buljonu, tajā izšķīdina sagatavoto želatīnu. Buljonu lej sagatavotajās čaumalās un liek vēsumā, lai sastingst. Pirms pasniegšanas olas noloba un kārto uz šķīvja ar salātu lapām un zaļumiem.

Vārīta ola bez čaumalasLīdz pat vārīšanas brīdim olas tur ledusskapī. Katliņā ielej ūdeni apmēram sešu centimetru biezumā un uzvāra. Samazina liesmu, pievieno tējkaroti etiķa vai citrona sulas. Var pievienot arī kādu sev tīkamu garšvielu. Olas čaumalu pārsit un tās saturu ietecina kausiņā vai lielākā karotē, uzmanīgi, bet ātri ieslidina katliņā. Vāra 3 - 4 minūtes. Izņem no ūdens ar putu karoti. Uz šķīvja liek salātu lapas, apšļaksta ar olīveļļu, kādu skābinātāju (citronu vai etiķi) un uz tām - olas. Garšīgi un neparasti. Salātu lapas var pārkaisīt arī ar saceptām šķiņķa strēmelītēm.

Kā apēst sasistās olasNepieciešams: cieti vārītas olas (pēc olu kaujām), svaigu gurķu - sīpolu salāti (no vasaras krājuma), maurloki vai sīpolloki, majonēze vai krējums.Pagatavošana: no konserviem nolej marinādi, salātus ieber bļodā. Sasmalcina nolobītas vārītās olas, sagriež lociņus, pievieno majonēzi vai krējumu un visu sajauc. Šādi pagatavotas parasti olas apēdas lielos daudzumos.

Saldās olasNepieciešams: divas olas, 250 mililitri piena, divarpus ēdamkarotes cukura, puse ēdamkarotes miltu un paciņa vaniļas cukura.Pagatavošana: olām rūpīgi nogriež smailo galu. Čaumalas neizmet. Dzeltenumus atdala no baltuma. Dzeltenumiem pievieno cukuru un saputo. Tad pievieno miltus, vaniļas cukuru un pienu. Masu liek uz lēnas uguns un maisa, līdz izveidojas biezs krēms. Tas nedrīkst uzvārīties. Gatavo krēmu atdzesē un iepilda olu čaumalās.

Lieldienu dzēriensNepieciešams: divi litri bērzu sulas, divi citroni un rozīnes.Pagatavošana: bērzu sulai pievieno izspiestu citrona sulu.Citrona galus neizmet, jo, kad izspiesta sula, tad tajos uz kādām 10 minūtītēm ieliekamas rozīnes, kuras pēc tam pievieno sulai.

Novados