Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Virtuves noslēpumi - Ziemassvētkos cepam cūkgaļu

Ziemassvētku cepetis ir tradicionāls latviešu ēdiens. Protams, kāds dod priekšroku putnu gaļai, taču cūkas cepetis ir īsta, laika pārbaudīta klasika.

 

Gaļas gabala pagatavošanas veidi ir ļoti dažādi. Katrai saimniecei ir savs iemīļotais, taču prieku var rast tehnoloģijas dažādībā un kāpēc gan nepamēģināt kaut ko nebijušu, turklāt gana vienkāršu.

 

Cepetis folijāSastāvdaļas: kilograms vai pusotra cūkas šķiņķa vai karbonādes gabals, sāls, pipari, garšvielu maisījums cūkgaļai un ķiploka daiviņas. Pagatavošana: cūkgaļas gabalu, nomazgā, nosusina. Ķiploka daiviņas sagriež nelielos gabaliņos un sadursta gaļā. Gaļu apsāla, appiparo, apkaisa ar piedevu cūkgaļai. Rūpīgi satin biezā folija kārtā, tā, lai nekur nevarētu iztecēt sula.

Folija ietīto gaļu liek cepeškrāsnī, uz kuras ir nedaudz ūdens. Cep apmēram stundu, lielāku gabalu pusotru stundu. Izņem no cepeškrāns, uzmanīgi attin foliju, ar asu nazi iedur gaļā, ja iztek caurspīdīga sula un gaļa ir mīksta, tad noņem foliju un cepeti vēlreiz liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, lai apbrūninās. Cepetis ir gards gan silts, gan auksts.

 

Klasiskais cūkas cepetisSastāvdaļas: kilograms cūkas šķiņķa, sāls, sīpols un burkāns Pagatavošana: gaļas gabalu noslauka, ieberž ar sāli un ar ādu uz leju liek cepešpannā. Gaļai apakšā paliek tīrus lapukoka skaliņus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu un lielās šķēlēs sagrieztu burkānu, ielej nedaudz ūdens un liek karstā krāsnī.

Kad gaļa apcepusies brūna, to pārlaista ar karstu ūdeni vai buljonu un cepšanu turpina mazākā siltumā, bieži aplaistot. Pusizceptu gabalu apgriež otrādi, ādu ar asu nazi sagriež nelielos kvadrātiņos un cep, kamēr gatavs. Lai āda būtu mīkstāka, to cepot dažas reizes pārziež ar sviestu.

Gatavu cepeti mazliet atdzesē, tad sagriež glītās šķēlēs un sakārto cepešbļodā. Pannas šķidrumam pielej karstu ūdeni, uzvāra, ļauj nostāties, nosmeļ liekos taukus, pievieno aukstā ūdenī iejauktus miltus, uzkarsē, izkāš un pasniedz pie cepeša kopā ar vārītiem kartupeļiem un skābiem kāpostiem.

 

Cūkgaļa sinepēsSastāvdaļas: pusotrs kilograms cūkgaļas kakla karbonādes, 100 grami sinepju, sešas daiviņas ķiploka, divas ēdamkarotes sāls un trīs ēdamkarotes eļļas.Pagatavošana: kakla karbonādē ar nazi iegriež un ieliek pa gareniski pārgrieztai ķiploka daiviņai, un tā viscaur gaļai.

Sinepes sajauc ar sāli un bagātīgi apsmērē gaļu, tad pa virsu uzlej eļļu, var vēl pārkaisīt kādu no sausajiem garšaugiem.Tin folijā un liek cepeškrāsnī un 210 grādos cep nedaudz vairāk par divām stundām. Garšo gan auksts, gan karsts.

 

Pildīts cūkgaļas cepetisSastāvdaļas: pusotrs vai divi kilogrami cūkgaļas karbonādes, viens liels ābols, 100 grami žāvētu plūmju, tikpat daudz žāvētu aprikožu un dzērveņu, ēdamkarote brendija vai ruma, gaļas garšvielas, sāls, pipari, baltvīns un rieksti.

Pagatavošana: lai cepetis būtu sulīgāks, tad vēlams uz nakti pirms cepšanas to ielikt marinēties baltvīnā. Tikai ne saldajā, cukurotajā, bet sausajā vai pussausajā.

Gaļas gabalam iegriež pa vidu garu griezienu (izveido tādu kā kabatu, no tās vēl var nedaudz izgriezt gaļu, lai vairāk vietas pildījumam). Nomizo un mazos gabaliņos sagriež ābolu. Sīki sagriež plūmes un aprikozes. Visu samaisa kopā ar dzērvenēm un nedaudz apcep uz pannas eļļā. Var pievienot arī smalcinātus riekstus. Maisījumam pievieno brendiju. Gaļas gabalu un iegriezumu ierīvē ar garšvielām, apkaisa ar sāli, pipariem. Kabatā pilda maisījumu un ar kokvilnas auklu aizsien cepeti. Liek uz pannas un cep pusotru vai divas stundas (atkarībā no svara) augstā temperatūrā. Ik pa laikam var apliet ar baltvīnu.

 

Cepetis ar apelsīniem un meduSastāvdaļas: pusotrs kilograms cūkgaļas, četri apelsīni, četras ēdamkarotes medus, sāls un pipari.Pagatavošana: cūkgaļu ierīvē ar medu un garšvielām. To ieliek cepeša maisiņā, klāt pieliekot apelsīnu daiviņas. Cep cepeškrāsnī 200 grādos pusotru stundu. Ja patīk, beigās var pārgriezt maisiņu, lai cepetis apbrūnē. Pasniedz ar štovētiem kāpostiem.

Novados